Vegan mango 'cheesecake'

Als ik zocht naar recepten voor vegan cheesecakes vond ik vooral recepten voor 'raw cheesecakes', dat wil zeggen: ongebakken. Wat mij betreft kwam de smaak daarmee niet voldoende in de buurt van een échte cheesecake. Ik begon wat te experimenteren met zijden tofu, wat ik ook weleens gebruik voor een hartige taart. Na een paar minder succesvolle pogingen vond ik de goede verhoudingen met als resultaat een zomerse mango cheesecake waardoor iedereen meteen vegan wil worden :)


What we need... (voor een springvorm van 20 cm)

- 600 g zijden tofu (verkrijgbaar bij de Ekoplaza)

- 150 g ongebrande cashewnoten, min 12 uur geweekt

- 80 g suiker

- Sap en schil van 1 citroen

- 350 g digistive koekjes

- 50 g geurloze kokosolie, gesmolten

- 1 tl kaneel

- Plantaardige boter of olie om de bakvorm in te vetten


Voor de topping

- Twee mango's (of twee pakjes bevroren mangostukjes, ontdooid)

- 1/2 tl agar poeder

- 100 ml water


What to do...

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg samen met de kaneel toe aan de koekjes. Mix nog een paar keer zodat er een plakkerig goedje ontstaat. Stort de koekkruimels in de ingevette springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel, zodat er een stevige koekbodem ontstaat. Bak de koekbodem 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.


Zet de oven nadat de koekbodem is afgebakken terug op 165 graden. Mix voor de vulling de geweekte cashewnoten fijn in een keukenmachine en voeg vervolgens de zijden tofu toe (vergeet deze niet even te laten uitlekken). Voeg de suiker, citroensap en citroenrasp toe en mix tot een gladde massa ontstaat. Giet de vulling op de koeklaag en bak de cheesecake 45 minuten. Laat vervolgens goed afkoelen op kamertemperatuur.


Pureer voor de topping de mango met 100 ml water tot een soort smoothie. Doe dit in een pannetje met de agar poeder en verwarm langzaam tot het kookpunt. Laat twee minuten doorkoken, onder regelmatig roeren. Laat de topping vervolgens enigszins afkoelen voor je hem op de afgekoelde cheesecake stort.


Deze cheesecake is het lekkerst na een nachtje in de koelkast, maar moet in ieder geval minimaal 4 uur goed gekoeld worden. Enjoy!  • Facebook - Black Circle
  • Instagram Social Icon