Vegan citroen meringue taart met appel

Bijgewerkt: 15 dec 2018

Deze taart is een waar spektakelstuk (al zeg ik het zelf). Je staat er even voor in de keuken, maar het is echt de moeite waard. Hij ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook ontzettend lekker. Het is een frisse taart met lemon curd en stukjes appel. De schuimlaag is gemaakt van aquafaba, wat een wonderlijk spul is dat. Klaar? Bakken maar! :-)Ingrediënten (springvorm 23 cm)

Voor de bodem

- 160 g vegan margarine (bijv. Wajong of Becel plantaardig)

- 250 g bloem + wat bloem voor het werkblad

- 80 g witte basterdsuiker

- 1 el havermelk

- Rasp van 1/2 citroen


Voor de lemon curd

- 150 ml citroensap

- 200 g suiker

- Rasp van 1 citroen

- 100 g vegan margarine

- 35 g maizena (aangelengd met 100 ml water)

+ 1 appel


Voor de meringue

- Vocht uit 1 blikje (400g) kikkererwten - Aquafaba genoemd

- 150 g poedersuiker

- 2 el citroensap

- Rasp van 1/2 citroen


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in met een beetje boter of olie. Maak eerst de bodem door alle ingrediënten te kneden tot een bal. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg dan uit met een deegroller. Leg het deeg in de bakvorm en duw een beetje aan. Prik met een vorm wat gaatjes in het deeg en bak de bodem daarna 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens afkoelen buiten de oven.


Voor de meringue verwarm je het citroensap met de suiker in een pannetje. Breng aan de kook en draai het vuur dan iets lager. Doe de boter en de citroenrasp erbij. Laat de boter langzaam smelten terwijl je het maizena mengsel maakt. Als de boter helemaal gesmolten is kun je de maizena toevoegen. De maizena zorgt ervoor dat de lemon curd gaat indikken. Roer geregeld goed door tot er een stevige lemon curd ontstaat. Draai vervolgens het vuur uit.


Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Roer de appel door de lemon curd en stort op de taartbodem. Zet de taart in de koelkast om iets op te stijven terwijl je aan de slag gaat met de meringue.


Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op in een schaal. Doe het citroensap en de citroenrasp bij de aquafaba. Mix vervolgens net zo lang tot er een schuimige crème ontstaat; het lijkt een beetje op eiwitschuim. Het schuim is stevig genoeg als je de schaal op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. Voeg vervolgens de poedersuiker in kleine gedeeltes toe terwijl je verder mixt.


Verdeel de meringue over de taart. Zet de oven op grill stand (200 graden) en bak de taart in 2 tot 5 minuten af. De meringue mag iets bruin kleuren, maar let goed op dat het niet te hard gaat! Mijn eerste poging eindigde in zwartgeblakerde meringue. Gelukkig kun je makkelijk een klein beetje van de bovenste laag afscheppen als het mis gaat en het opnieuw proberen :-) Of - nog beter - gewoon niet afgeleid raken, zoals ik. Als je meringue een mooi goudbruin kleurtje heeft is hij klaar om op te dienen!


  • Facebook - Black Circle
  • Instagram Social Icon