Supermarktleven: vegan vleesvervangers

‘Vleesvervangers’. Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom je als vegan iets zou willen eten dat de smaak van vlees imiteert. Maar er zijn genoeg mensen die vegetariër of veganist zijn om milieuredenen. En ook overwegingen vanuit dierenwelzijnsoogpunt betekenen niet dat je niet iets mist als je vlees schrapt uit al je maaltijden. Juist het brede aanbod aan vleesvervangers maakt overstappen op een plantaardige leefstijl tegenwoordig zo veel makkelijker. Eigenlijk hoef je niets meer te missen tegenwoordig! In deze blog vertel ik je meer over de vegan mogelijkheden en deel ik mijn favorieten :-)


Vleesvervangers: wat zijn het eigenlijk? In all fairness, soms is het wel even makkelijk, zo’n pakje. Ik hou ontzettend van koken, maar een AGV’tje (Aardappel, Groente, Vleesvervanger) op zijn tijd is ook wel prettig. Maar wat zit er nu eigenlijk in? De meeste vleesvervangers bestaan voor een groot deel uit soja, op smaak gebracht met (natuurlijke) aroma’s en kruiden. Daarnaast zijn er varianten die gemaakt zijn van bonen en andere groenten, zoals falafel en bonenburgers. Tofu en tempeh zijn technisch gezien geen vleesvervangers, maar worden wel vaak gebruikt in plaats van vlees of ei.


Hebben we vleesvervangers nodig?

Hierover kun je discussiëren. Ik denk persoonlijk dat we vleesvervangers niet per se nodig hebben. Ik eet vleesvervangers vooral omdat ik het lekker vind. Ze bevatten overigens wel vaak veel eiwitten en die hebben we natuurlijk nodig. In sommige gevallen worden ook vitaminen en mineralen toegevoegd, zoals calcium en vitamine B12. Vleesvervangers passen dus prima in een gezond vegetarisch of veganistisch voedingspatroon en kunnen zeker nuttig zijn om aan de benodigde voedingsstoffen te komen!


Wat is er allemaal?

Niet alle vleesvervangers zijn vegan, het is dus handig om de ingrediënten even te checken op melk en ei. Maar wat is er VEEL tegenwoordig! Vegan is booming en daar reageert de markt op. Meer keuze voor ons!

Mijn favorieten

Inmiddels heb ik een aantal favorieten. Zo ben ik groot fan van de ‘Stukjes als van kip’: ik gebruik ze in vegan kip-kerrie salade, pastagerechten en in curry’s. Ook de kip schnitzel doet het bij mij goed. Heerlijk in een wrap bijvoorbeeld, met hummus, avocado en mango (een recept vind je hier)! Het gehakt van Garden Gourmet vind ik lekker in lasagne en een saté schnitzel is favoriet in combinatie met een ‘Hollands’ AGV’tje. Ook de vegetarische shoarma, zowel die van de Vegetarische Slager als die van de AH, zijn een feestje voor een snelle maaltijd. Er zijn ontzettend veel lekkere dingen te ontdekken!


Wat zijn jouw favorieten?

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram Social Icon