Salted caramel shortbread

Caramel shortbread of millionaire's square is een traditioneel Engels soort gebak met een koeklaag, een laag karamel en een laag chocolade. De eerste keer dat ik een shortbread maakte doopte mijn vriend het tot een 'twixtaart'. En eigenlijk lijkt het daar ook wel een beetje op :-) Ik gebruikte gecondenseerde kokosmelk voor de karamellaag, wat in veel supermarkten tegenwoordig gewoon verkrijgbaar is. Met een klein beetje zout en pecannoten werd het een heerlijke twixtaart met een twist!What we need...

- 1 blikje gecondenseerde kokosmelk

- 75 g plantaardige boter

- 50 g suiker

- 1 rol digestive koekjes (400 g)

- 50 g gesmolten kokosolie

- 200 g pure chocolade

- 2 tl grof zeezout

- Handje pecannoten


*Bakblik 20x30


What to do...

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Voeg de kokosolie toe en meng nog een keer goed door. Verspreid de koekkruimels gelijkmatig in het bakblik en druk goed fijn met de gladde kant van een taartschep of de bolle kant van een lepel. Zet het bakblik 10 minuten in de vriezer zodat de kokosolie goed afkoelt en een stevige koeklaag ontstaat.

Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje. Voeg de suiker toe en roer goed door. Als de suiker is opgelost in de boter, voeg je de gecondenseerde kokosmelk toe. Laat het mengsel op laag vuur en onder regelmatig roeren goed warm worden. Als het mengsel wat begint in te dikken zet je het vuur uit en laat je de karamel 10 minuutjes afkoelen. Voeg tot slot het zout toe en roer nog een keer goed door. Giet de karamel op de koekbodem en zet in de koelkast.

Wanneer de karamel stevig geworden is (dit duurt zo'n 2 uur) kun je aan de chocolade laag beginnen. Smelt de chocolade au-bain-marie en verspreid gelijkmatig over de karamellaag. Strooi wat pecannoten over de chocolade en laat de chocolade uitharden in de koelkast. Als de chocolade hard is is de shortbread klaar om gegeten te worden!

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram Social Icon