Vegan chocolade truffeltaart

Bijgewerkt: 9 dec 2018

Ik stond laatst voor de uitdaging om een vegan, koolhydraatarme, suikervrije taart te maken. Met een beetje creatief combineren en experimenteren kwam ik tot deze heerlijke chocoladetaart. De combinatie van zijden tofu en extra pure chocolade geeft het effect van een 'echte' chocolade truffeltaart. Heerlijke met een knapperige bodem van noten.




Ingrediënten (springvorm 20 cm)

Voor de bodem

- 200 g noten (ik gebruikte een mix van pecannoten, cashewnoten, amandelen en walnoten)

- 3-4 grote medjoul dadels (voor een geheel suikervrije versie kun je deze ook weglaten en wat extra kokosolie gebruiken)

- 35 g gesmolten neutrale kokosolie

- Plantaardige boter of kokosolie om in te vetten


Voor de vulling

- 300 g zijden tofu

- 150 g extra pure chocolade (85%)

- 2 el rijststroop of een (suikervrije) vervanger


Voor de topping

- 125 ml (cacao) havermelk, amandelmelk of een andere plantaardige melk naar keuze

- 80 g pure chocolade (75%)

- 1/2 tl agar poeder of 3 el maïzena, vermengd met 3 el water

- (suikervrije) poedersuiker


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de noten fijn in een keukenmachine. Voeg de dadels toe en mix even mee, zodat er een plakkerig goedje ontstaat. Voeg de kokosolie toe en mix deze nog even mee. Vet de springvorm in met plantaardige boter en stort de notenmix op de bodem. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel of een taartschep en bak de bodem 5 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de oven aan staan op 180 graden.


Smelt voor de vulling de chocolade au-bain-marie. Mix de gesmolten chocolade met de zijden tofu en de rijststroop in een keukenmachine, tot een dik beslag ontstaat. Giet het beslag op de taartbodem en bak 15 minuten. Laat de taart vervolgens goed afkoelen.


Verwarm voor de topping de plantaardige melk. Laat de chocolade hierin smelten en voeg vervolgens de agar poeder of maizena toe. Roer goed door tot de saus iets begint in te dikken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en giet de saus op de taart. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Serveer met een beetje (suikervrije) poedersuiker.


TIP! In plaats van noten kun je deze chocolade truffeltaart ook prima combineren met een koekjesbodem. Iets minder suikervrij of koolhydraatarm, maar wel heel lekker!


  • Facebook - Black Circle
  • Instagram Social Icon